Seneste Nyheder
Kunstnerisk projekt med historisk islæt

03.05.2021
Monument bygges for at fejre 100-årsdagen for den historiske genforening af det sydlige Jylland til Danmark. ISC skal bistå med fundamentsprojekt, arbejdstegninger samt statisk vurdering.
Kolding Kommune forestår et Dronningebesøg den 13. juni 2021. I den forbindelse er der udtænkt en promovering af to af Kolding Kommunes varemærker; design- og stålvirksomheder. I den forbindelse er der indgået en aftale med Tora Maskinfabrik A/S og Sjølund A/S, som sammen vil sponsorere en æresport i stål.
Æresporten er lavet som en konkurrence, med afsæt i en nyfortolkning af æresporten som Kongen red under på sin hvide hest for 100 år siden. Kolding Kommune har stået for afvikling af konkurrence og vinderpræmie.
Oprindeligt var æresporten en midlertidig anordning, som skulle skrottes, når Dronningen havde redet under i sin karet med følgeskab af gardehusarer. I stedet blev det besluttet, at æresporten skal bevares og opstilles permanent i form af en skulptur, ved Genforenings- og Grænsemuseet nord for Christiansfeld. Dette betyder, at Kolding Kommune skal forestå tilladelser for opstilling, fundament og en statisk vurdering af skulpturens stivhed.
ISC er derfor af Kolding Kommune blevet bedt om at bistå med fundamentsprojekt og arbejdstegninger af æresporten samt udføre en statisk vurdering af stivheden.
Æresporten er ca. 6 m. bred, 5,7 m. høj og 4,5 m. dyb.
Samarbejdspartnere
- Kolding Kommune (bygherre)
- A-A Collective / A-A Architecture (arkitekten bag æresporten)
- Tora Maskinfabrik A/S (sponsor af æresport)
- Sjølund A/S (sponsor af æresport)
Om designet af æresporten
Monument bygges for at fejre 100-årsdagen for den historiske genforening af det sydlige Jylland til Danmark gennem en folkeafstemning efter første verdenskrig.
Det luftige og kraftfulde udtryk for A-A Collective’s portal skal ses som en fysisk manifestation af et minde om den oprindelige port og begivenheden, der fandt sted for 100 år siden. Buen er designet som en sekvens af stålmoduler inspireret af buerne, der blev installeret i rækkefølge for at dekorere gaden, hvor kongen gik forbi for at fejre genforeningen. Strukturens kraftige motiv ændrer sig konstant afhængigt af hvor du ser arbejdet fra. Som en drøm, der ikke kan forstås fuldt ud, ændres portalen og kan virke både massiv og porøs på samme tid. Det er et fysisk monument, men det fejrer noget skrøbeligt og usikkert.
Livet efter fest
Det er grundlæggende at tænke monumentets liv ind i en større cyklus. Et monument, der fejrer værdier, der skal overleve i enhver bevidsthed, kan ikke anses for at være kortvarigt og bortskaffet efter festdagen.
En vigtig del af konceptundersøgelsen var planlægning sammen med Kolding kommune transport og installation af monumentet til genforenings- og grænsemuseet. Her over tid vil planterne og naturen overtage monumentet, indtil det bliver ældre i ruinerne.
Designtekst: A-A Collective
Illustration: A-A Collective