Seneste Nyheder
Vi fejrer 55-års jubilæum

01.09.2022
Kom med på en komprimeret tidsrejse
En eftermiddag med græsslåmaskinen og en snak med naboen hen over hækken en sensommerdag i 1975 skulle vise sig at blive afgørende for ISC. Naboen var nemlig fra Texas, og han var i Danmark for at arbejde med udvinding af olie og gas i Nordsøen.
Naboen fra Texas
Dette skriv tager dig med på noget af rejsen, som for alvor tog fart den dag, hvor ISC’s grundlægger Kjeld Thomsen stod og snakkede med sin nabo hen over hækken. Naboen var flyttet fra Texas til Danmark for at arbejde i Nordsøen. Kjeld var en smule nysgerrig på sin nye nabo, men vidste ikke noget om, hvem naboen var eller, at han netop havde startet en afgørende relation. Han spurgte naturligvis, hvem den nye nabo var, og hvad der havde bragt ham til nabolaget. Snakken kom hurtigt til at handle om Nordsøen og offshore branchen – og det førte til, at ISC fik muligheden for at byde på projekter i Nordsøen. I første omgang var det borebissernes indkvarteringsmodul, som ISC vandt opgaven med at designe. Den texanske nabo og olien i Nordsøen kom ved et tilfælde til at starte ISC’s offshore eventyr, som har medført, at vi i dag er førende inden for offshore olie og gas og vindenergi.
Da ISC blev grundlagt i 1967 af Kjeld Thomsen talte virksomheden en håndfuld medarbejdere på et kontor på Nørrebro i København. De første projekter var især kraner til byggeri, cementfabrikker og broer. Kjeld fik idéen med at starte sin egen virksomhed over en cigar med den legendariske Otto Nielsen, som ejede H. Nielsen & Søn, og for hvem han projekterer portalkraner for til hele verden. Kjeld var begejstret ved tanken, men bekymret for om der ville komme opgaver nok ind i et nyt firma. Men Otto Nielsen lovede at forsyne ham med opgaver, og få måneder senere sagde Kjeld sit job op hos Rambøll og grundlagde ISC støttet af sin hustru Lone, som tog sig af økonomi og regnskab samt hans kollega Per Møller, der fulgte med fra Rambøll.
I dag er vi vokset til over 230 ansatte med 8 kontorer rundt om i Danmark. Og i anledning af vores 55 års jubilæum, har vi her fundet en buket frem til dig med nogle af de mange skelsættende projekter, som vi har været med til at realisere. Lad os komme i gang.
Nordsøen bliver en game changer
Vi starter med at vende tilbage til den skelsættende sommerdag i 1975, hvor grundlægger Kjeld Thomsen slår græs i sin have og ved et tilfælde får muligheden for at ”designe” et projekt i Nordsøen kaldet ”Living Quaters Dan Field B”. Med hjælp fra manden fra Texas blev ledelsen i ISC introduceret til de rigtige mennesker i branchen, og dermed blev muligheden for at byde på offshore projekter i Nordsøen en realitet.
Vi har siden da arbejdet i Nordsøen, hvor vi både har samarbejdet med Mærsk og TotalEnergies om at sikre den danske olie og gas. Det blev i særdeleshed en prioriteret for Danmark at blive selvforsynende op gennem 70’erne, hvor der som bekendt var oliekrise globalt. I dag ser vi med stor sandsynlighed en energikrise i horisonten, og olie og gas er for alvor blevet sat på dagsordenen igen med krigen i Ukraine og usikkerhed med hensyn til forsyning af olie og gas østfra.
Årtier med offshore olie og gas leder til førende inden for havvindmølleparker
ISC kom altså lidt tilfældigt til at arbejde med olie og gas i Nordsøen. Men der er intet tilfældigt ved, at vi i dag er førende på havvind og vedvarende energi. Der er mange af de samme ting i spil, når man arbejder offshore, og vi har udnyttet årtiers offshore-erfaringer til at sikre, at vi i dag samarbejder med de bedste, når der skal opføres nye havvindmølleparker rundt om i verden. Vi har eksempelvis både designet verdens første substation, Nysted, i Østersøen og verdens største, Hornsea 2, i Nordsøen. Hornsea 2 leverer grøn strøm fra havvindmøller til 1,4 millioner husstande i dag.
Efter opførslen af Borkum Riffgrund 1 og Borkum Riffgrund 2 blev der for alvor sat gang i opførslen af havvindmølleparker, hvortil vi har designet og udviklet substations, som sørger for at strømmen bliver ledt fra havvindmøllerne og ind til elnettet på land. I skrivende stund er vi i gang med den største havvindmøllepark i USA Coastal Virgina, som vil give ren vedvarende strøm til 660.000 husstande, når den står klar i 2026. I Taiwan bliver der også investeret massivt i havvind, hvor vi er med på 2 ud af 3 projekter med navnet Hai Long.
Billede: Nysted havvindmøllepark. Opført i 2003 som verdens første.
Billede: Hornsea 2 substation bliver løftet på plads af Sleipnir.
Broerne er vartegn
Som nævnt har vi altid været involveret i broprojekter, og vi er selvfølgelig stolte af Øresundsbroen, men også af smukke og teknisk komplekse broer som Sundsvall i Sverige, Odins bro i Odense og Teglværksbroen i København. Med opførslen af Øresundsbroen i 2000 blev Danmark og Sverige endnu tættere knyttet og Ørestaden skabt, som en slags forening af to folkefærd.
Vi er beærede, når vi er med til at skabe vartegn, som Øresundsbroen, og vi er samtidig stolte over at være med til at udvikle kritisk infrastruktur som Københavns Lufthavn, hvor vi har lavet ombygninger og tilbygninger af terminaler siden 80’erne.
Komplekse byggerier
Men det er ikke kun de iøjefaldende projekter, som er spændende og udfordrende for vores ingeniører. Vores byggeriafdeling er præget af forskelligartede og komplekse byggeprojekter som Mercantec i Viborg kombineret med Banebroen, Næstved Svømmehal, TV 2’s mediehus på Teglholmen, Rigshospitalets Nordfløj samt energioptimering af Bornholms Hospital, som medførte CO2-reduktioner i omegnen af 500 tons om året. Alle sammen komplekse og spændende ingeniøropgaver.
Billede: Mercantec Gymnasium i Viborg samt Banebroen.
Billede: Rigshospitalets Nordfløj.
Innovation som rettesnor
I dag har vi fuld fart på inden for alle fem områder: Byggeri, industri og infrastruktur, hvor det hele startede. Olie og gas i de danske felter i Nordsøen og ikke mindst vedvarende energi med havvindmølleparker, hvor vi er førende globalt inden for substations. På alle områder stræber vi efter at innovere og skubbe til grænserne for, hvad moderne ingeniørkundskab kan realisere.
Og det har altid karakteriseret ISC: Ønsket om udfordrende projekter, der kræver nytænkning, hvor der skal tænkes helt ude af boksen. Det betyder også, at ingeniørerne i ISC har en unik mulighed for at zigzagge, prøve kræfter med nye discipliner og derigennem udvikle sig selv og virksomheden. Her bliver man ikke sat i en bås, får et stempel og er derefter fastlåst som specialist uden mulighed for at skifte spor. Det synes vi er vigtigt, fordi vi motiveres af de svære opgaver, som kræver nytænkning og forståelse for helheden.
Vi er ikke tilfredse med at reproducere, vi vil sætte dagsorden, udfordre og innovere.